Sebaj Garázsszövetkezet

Salgótarján Gedőc puszta 12.

www.sebaj.eu

 

 

 

Alapszabály

A módosításokkal Egységes szerkezetben


 

I. Általános rendelkezések

 

1.        A garázsszövetkezet azonosító adatai:

 

Név: Sebaj Garázsszövetkezet

Székhely: Salgótarján Gedőc puszta 12.

Cégjegyzékszám: 12-02-001579

Telefon. 30|395-8398

Honlap: www.sebaj.eu

 

2.        Földhivatali azonosítás:

 

A garázsszövetkezeti ingatlanok (földrészlet) helyrajzi számai Salgótarjánban:    2521/1

                                                                                                                                2521/3

                                                                                                                                2521/4

 

3.        A Garázsszövetkezet tevékenységi köre:

 

6820 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése (főtevékenység)

6832 Ingatlankezelés

 

4.        A garázsszövetkezet célja:

 

A határozatlan időre alakult garázsszövetkezet a rá vonatkozó szabályok szerint a tagok és nem tag tulajdonosok vagyoni hozzájárulása és személyes közreműködése alapján garázsok működtetése, üzemeltetése annak érdekében, hogy a tag és nem tag garázstulajdonosok garázsaikat rendeltetésszerűen használhassák.

 

5.        Az alapszabály a 2004. évi CXV. (továbbiakban: Lsz) törvény alapján készült, s az itt nem szabályozott kérdésekben ennek előírásait kell alkalmazni. Az alapszabály nem egyértelmű rendelkezéseit két közgyűlés között az igazgatóság jogosult értelmezni. Az Alapszabályban és a lakásszövetkezeti törvényben nem szabályozott kérdésekben a hatályos Ptk. előírásait kell alkalmazni.


 

II. A Garázsszövetkezet szervei és működése

 

6.        Közgyűlés

 

A garázsszövetkezet legfőbb önkormányzati szerve a Közgyűlés, mely a tagok összességéből áll. A Közgyűlés hatáskörébe tartozik

 

6.1.            az alapszabály megállapítása, módosítása;

6.2.            az igazgatóság tagjainak és elnökének, valamint a felügyelőbizottság tagjainak és elnökének legfeljebb egy ciklusra a megválasztása, ill. szükség szerint a felmentése; a ciklus számítása 2011. április 1-től történik, egy választási ciklus öt év;

6.3.            a tisztségviselők díjazásának megállapítása;

6.4.            az éves beszámoló és a tárgyévi költségvetés elfogadása, döntés az adózott eredmény felhasználásáról, illetőleg a veszteség, fedezetének forrásáról, szükség esetén a pótbefizetés elrendeléséről;

6.5.            döntés a kiválással kapcsolatos vagyon megosztásáról;

6.6.            a garázsszövetkezet tulajdonában álló épületrészek használata, hasznosítása, módjának megváltoztatása;

6.7.            a garázsszövetkezet egyesülésének, szétválásának, alakulásának és megszűnésének elhatározása;

6.8.            zárt rendszerű megfigyelő rendszer kiépítése a törvényi előírásoknak megfelelően;

6.9.            tisztségviselő ellen kártérítési per indításának elhatározása, illetőleg büntető feljelentés megtételéről való döntés;

6.10.        a közös költség módosítása, szükség esetén pótbefizetés előírása;

6.11.        mindaz, amit a törvény, vagy az alapszabály máshol a Közgyűlés hatáskörébe utal.

 

7.         A Közgyűlés összehívásának, megtartásának szabályai

 

7.1.            A Közgyűlést szükség szerint, de legalább évente egyszer össze kell hívnia az igazgatóságnak.

A Közgyűlést akkor is össze kell hívni, ha az ok megjelölésével a tagok 10 %-a, vagy a felügyelőbizottság indítványozza. Az ok csak az lehet, amiben döntés hozható és nem áll szemben valamilyen szabállyal.

A tagok legalább 10 %-nak kezdeményezésére összehívott Közgyűlést azután kell kitűzni, ha az indítványozók javaslatuk előnyeit, hátrányait, s ha van, ezek pénzügyi kihatását is bemutató írásos előterjesztést is benyújtották. Ha az igazgatóság az előírások szerinti indítvány és az előterjesztések kézhezvételétől számított 45 napon belül időpontra nem hívja össze a közgyűlést, akkor további 30 napon belüli időpontra a felügyelőbizottság köteles összehívni azt; ennek elmulasztása esetén bármelyik indítványozó tag jogosult összehívni azt további 15 napon belül időpontra.

7.2.            A Közgyűlést - annak időpontját legalább 15 nappal megelőzően - a napirend közlésével levélben a 14.5.2.i.) pont szerinti kézbesítéssel vagy hirdetményként a 18.1. pont szerinti hirdetőtáblán kell közzétenni. A meghívó tartalmazza a garázsszövetkezet nevét és székhelyét, a Közgyűlés helyét, idejét, napirendjét, mérleg megállapítást és eredményfelosztást tartalmazó napirend esetében a mérleg alapadatait, a megismételt Közgyűlés időpontját és az eltérő határozatképességi szabályra vonatkozó figyelemfelhívást. Ennek melléklete tartalmazza az írásos előterjesztést, benne a határozati javaslattal. Költségvetés (terv, tény) esetén a 8.2.i.) pont szerinti tartalom adja az előterjesztéseket és a határozati javaslatokat.

A Közgyűlésre a tagokkal azonos módon a nem tag tulajdonosokat is meg kell hívni. A nem tag tulajdonosok a garázsukkal kapcsolatos fizetési kötelezettségek előírására és teljesítésére vonatkozó tárgyévi költségvetés és a beszámoló napirendi pont megvitatása során szavazati joggal rendelkeznek, egyéb napirendi pontoknál tanácskozási joggal vehetnek részt a Közgyűlésen.

7.3.            A Közgyűlés a tagok több mint felének – a tárgyévi költségvetés és beszámoló napirendi pont esetében a tagok és nem tag tulajdonosok több mint felének - jelenléte esetében határozatképes.

Határozatképtelenség esetén az ezt követően 15 napon belüli (de az eredeti időpontot követő akár fél órával későbbi) időpontra azonos napirenddel, a Közgyűlést össze kell hívni, s az összehívott újabb Közgyűlés – a megismételt Közgyűlés - a megjelent tagok számára tekintet nélkül határozatképes, kivéve a szövetkezetekről szóló 2004. évi CXV. törvény 17. §. (3.) bekezdés a./ pontjában szabályozott (egyesülés, szétválás, megszűnés) esetekben. A megismételt Közgyűlés csak az eredeti napirendben szereplő kérdésekben hozhat határozatot. A megismételt Közgyűlésre egyebekben a rendes Közgyűlés szabályai az irányadók. A megismételt Közgyűlés határozatképtelenség esetére a rendes Közgyűlés meghívójában is összehívható, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a megismételt Közgyűlés a megjelent tagok számára tekintet nélkül határozatképes.

7.4.            Ha törvény, alapszabály, vagy a Közgyűlés másként nem rendelkezik, a Közgyűlés határozatait a jelenlévő tagok több mint felének - a tárgyévi költségvetés és beszámoló napirendi pont esetében a jelenlévő tagok és nem tag tulajdonosok több mint felének - szavazatával és nyílt szavazással hozza meg.

7.5.            A Közgyűlésen minden tagot egy szavazat illet meg. A Közgyűlésen személygépkocsi tárolóként (garázsonként) csak egy-egy szavazatot lehet figyelembe venni. Ha a garázs több tag tulajdonába áll és a tulajdonostársak szavazata között ellentét van, a szavazatokat figyelmen kívül kell hagyni, egyik társtulajdonos szavazata sem vehető figyelembe. A társtulajdonos szavazatának érvényességét nem érinti, ha a többi társtulajdonos a szavazásról távol marad.

7.6.            A Közgyűlésről jegyzőkönyvet kell felvenni, melynek tartalmaznia kell a Közgyűlést levezető elnök, jegyzőkönyvvezető és a jegyzőkönyv hitelesítésére megválasztott két tag nevét, a megjelent tagok számát, nevét (a tag által meghatalmazott személy nevét) és aláírását tartalmazó jelenléti ívet, a Közgyűlés határozatképességének megállapítását, a tárgyalt ügyek (indítványok) összefoglalását, a határozatokat és a szavazás eredményére vonatkozó adatokat. A jegyzőkönyvet a Közgyűlés levezető elnöke és a jegyzőkönyvvezető írja alá, és a Közgyűlésen erre megválasztott két garázsszövetkezeti tag hitelesíti azt.

7.7.            Közgyűlést írásos szavazással is lehet tartani, ha a döntést ilyen módon meghozható, vagy ezt az Lsz tv. 19. §-a nem tiltja. Az írásbeli szavazást az igazgatóság rendeli el. Az írásbeli szavazás részletes szabályai:

a.)       Az írásbeli szavazás előterjesztését a hirdetőtáblán és a honlapon is közzé kell tenni, melyben szerepelni kell, hogy mikortól meddig, hol lehet írásban szavazni.

b.)      Az írásos szavazásnak ezen túl tartalmaznia kell fejléces papíron a szavazásra feltett ügy rövid leírását, a javaslat elfogadásának előnyeit, hátrányait, ha van a pénzügyi vonzatát, a határozati javaslatot, a tagok nevét, garázsazonosítóját, helyet a szavazásra két rovattal: igen (támogatom), nem (elvetem).

c.)       Az írásbeli szavazás akkor tekinthető határozatképesnek, ha a 7.5. pont szerinti tag és nem tag tulajdonosok több mint felének megfelelő számú aláírás szerepel a szavazási lapon.

d.)      Határozattá a javaslat akkor válik, ha a c.) pontnak megfelelő szavazók – ha jogszabály vagy alapszabály másként nem rendelkezik – több mint fele igennel vagy nemmel szavazott.

e.)       Írásbeli szavazáskor a szavazó – álláspontjának megfelelő helyre történő – aláírása a szavazat.

f.)       a szavazatok összeszámlálását az igazgatóság és a felügyelőbizottság elnöke, és két szövetkezeti tag végzi, akik az erről készült jegyzőkönyvet, határozatot is aláírják (e négy személynek, szövetkezeti tagnak tagsága jogcímén külön helyrajzi számon lévő garázzsal kell rendelkeznie, s nem élhetnek egy háztartásban;

g.)      egyebekben a közgyűlés eljárási szabályait kell alkalmazni.

7.8.            Az igazgatóság a Közgyűlésen meghozott határozatokat, illetve az írásbeli szavazás eredményét, a Közgyűlést, illetve az írásbeli szavazásra megjelölt határidőt követő 30 napon belül közli a tagokkal, illetve nem tag tulajdonosokkal a 14.5.2.i.) pont szerinti kézbesítéssel vagy hirdetményként a 18.1. pont szerinti hirdetőtáblán és a honlapon közzéteszi.

 

8.        Igazgatóság

 

8.1.            A garázsszövetkezet működését és gazdálkodását a tagok sorából a közgyűlés által titkos szavazással és egyszerű szótöbbséggel öt évre megválasztott három tagú igazgatóság irányítja. Az igazgatóság, s egyben a szövetkezet vezetője az igazgatósági tagok közül a Közgyűlés által külön szavazással megválasztott elnök.

8.2.            Az igazgatóság a jogszabályok, ezen alapszabály és más belső szabályzatok által meghatározott keretek között irányítja a garázsszövetkezet tevékenységét, gazdálkodását, működését. A Közgyűlésnek fenntartott ügyekben javaslattételi, előkészítési kötelezettsége van, s ellátja mindazon feladatokat, melyeket jogszabály, alapszabály a hatáskörébe utal. Dönt és intézkedik minden olyan ügyben, amit a jogszabály és az alapszabály nem utal más szövetkezeti szerv hatáskörébe. Az igazgatóság hatáskörébe tartozik különösen:

a.)       a szövetkezet belső szabályzatainak – kivéve az alapszabály – megalkotása, módosítása;

b.)      az esetleges alkalmazott felett a munkáltatói jogok gyakorlása;

c.)       a közgyűlés összehívása, lebonyolítása, a döntéseinek a végrehatása, erre az általa kezdeményezett napirendek előkészítése,

d.)      működteti, hasznosítja a szövetkezet fel nem osztható vagyonát;

e.)       dönt a tagfelvétel és a tagsági viszony megszüntetése kérdésében;

f.)       a garázsokon és a közöttük lévő területeken a vízelvezetés módjának, irányának a meghatározása, a hiányzó ereszcsatornák megépítésének szervezése;

g.)      fizetési felszólítás nem teljesítése esetén fizetési meghagyás, majd végrehajtás kezdeményezése, legalább háromhavi közös költség tartozás esetén jelzálogjog bejegyeztetése, indokolt esetben annak töröltetése;

h.)      a mindennapi működéshez szükséges szerződések megkötése, az abban foglalt kötelezettségek ellenőrzése;

i.)        a gazdálkodás (jogszabályi előíráson túli) éves beszámolója, tervezése formájának, fő csoportjainak, bontásának megállapítása;

j.)        az alapszabály 1. sz. mellékletének szükség szerinti karbantartása, aktualizálása a tényeknek megfelelően.

k.)      garázsok összefüggő csoportjának kisebb egységben történő meghatározása, mely egy adott cél megvalósítására (pl. ereszcsatornázás), csak saját magára (kisebb egységre) önálló döntést hozhat, ami csak az Igazgatóság elnökének ellenjegyzésével érvényes.

l.)        a 8.2.k.) pontban meghatározott célhoz történő, határidőhöz kötött önkéntes hozzájárulás elmaradása esetén pótbefizetési kötelezettség előírása határozattal

8.3.            Az igazgatóság tevékenységéért a közgyűlésnek felelős, amelynek évente köteles beszámolni végzett munkájáról, a garázsszövetkezet vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről.

8.4.            A garázsszövetkezet által végzett minden nemű ellenőrzés, vizsgálat alapján szükségessé vált intézkedések megtétele – ha nem tartozik más szerv hatáskörébe – az igazgatóság hatáskörébe tartozik.

8.5.            Az igazgatóság a tagnak a garázsszövetkezetre, illetőleg a jogaira és kötelezettségeire vonatkozó írásbeli megkeresésére 30 napon belül köteles választ adni, garázst érintő tulajdonosváltozás esetén a tag kérésére a közös költség tartozásról köteles írásbeli nyilatkozatot adni, s tartozás esetén a hátralék összegét is meg kell jelölnie.

8.6.            Az igazgatóság köteles érdemben megtárgyalni a felügyelő bizottság javaslatát, indítványát, s erről a legközelebbi ülésen határozatot hozni.

8.7.            Az igazgatóság testületként látja el tevékenységét, egyes feladatok ellátásával tagjait is megbízhatja. Két ülés között az igazgatóság képviseletében az elnök jár el. Az igazgatóság ügyrendjét maga állapítja meg.

8.8.            Az igazgatóság üléseit munkaterv alapján, ill. szükség szerint tartja, melyről jegyzőkönyvet kell készíteni. Az igazgatóság ülését soron kívül össze kell hívni, ha azt bármelyik igazgatósági tag, a felügyelő bizottság, vagy a törvényességi felügyeletet gyakorló szerv az ok megjelölésével indítványozza.

8.9.            Az igazgatósági ülés határozatképes, ha azon a tagok több mint a fele jelen van. Határozatait nyílt szavazással, egyszerű szótöbbséggel hozza, szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. Az igazgatóság határozatairól nyilvántartást vezet.

 

9.        Felügyelőbizottság

 

9.1.            A közgyűlés a tagok sorából titkos szavazással és egyszerű szótöbbséggel ötévi időtartamra háromtagú felügyelőbizottságot, a bizottság tagjai közül elnököt választ. A felügyelőbizottság munkáját az elnök irányítja.


 

9.2.            A felügyelőbizottság hatásköre:

a.)      A garázsszövetkezet egész tevékenységére kiterjedő folyamatos ellenőrzés.

b.)      A garázsszövetkezet szerveinek működésével és gazdálkodással kapcsolatos bármely ügyet vizsgálhat, a garázsszövetkezet irataiba betekinthet.

c.)      A garázsszövetkezet tisztségviselőitől, alkalmazottaitól, tagjaitól, nem tag tulajdonosaitól felvilágosítást kérhet, akik a kérés teljesítését nem tagadhatják meg, a tisztségviselők és az alkalmazottak a kért iratokat bemutatni kötelesek.

d.)     Az igazgatóságot felhívhatja, hogy a jogszabályoknak, az alapszabálynak és más belső szabályzatoknak, illetőleg a közgyűlés határozataiban foglaltaknak megfelelően járjon el.

e.)      Indítványozhatja az igazgatóság egészének vagy egyes tagjainak felmentését, felelősségre vonását, továbbá a Közgyűlés összehívását.

f.)       Javaslatot tesz a tisztségviselők díjazásának megállapítására.

g.)      Összehívhatja a Közgyűlést, ha az igazgatóság nem tesz eleget erre vonatkozó kötelezettségének.

h.)      Az éves beszámoló, a mérleg és eredmény kimutatás alapján véleményt nyilvánít a Közgyűlés részére a garázsszövetkezet gazdálkodásáról, e nélkül az éves beszámoló tárgyában érvényes határozat nem hozható.

i.)        Véleményt nyilváníthat a Közgyűlés elé terjesztett egyéb beszámolókról és jelentésekről.

j.)        Kivizsgálja a részére érkező bejelentéseket.

9.3.            A felügyelőbizottság tevékenységéért a közgyűlésnek tartozik felelősséggel, amelynek évente legalább egyszer beszámol.

9.4.            A felügyelőbizottság éves munkaterv alapján működik. Határozatképes, ha tagjainak több mint a fele jelen van. Határozatait egyszerű szótöbbséggel hozza, szavazategyenlőség estén az elnök szavazata dönt.

9.5.            A felügyelőbizottság üléseiről és vizsgálatairól jegyzőkönyvet kell készíteni, a vizsgálatokról készült jegyzőkönyvet a vizsgálattal érintett személyekkel ismertetni kell, akik arra észrevételt tehetnek. A felügyelőbizottság ügyrendjét maga állapítja meg.

9.6.            A felügyelőbizottság elnöke vagy az általa megbízott tagja, a garázsszövetkezet bármely testületének az ülésén tanácskozási joggal részt vesz.

9.7.            A 14.5.2.m.)/ pont szerinti bejelentést követő 10 napon belül azt – támogató vagy elutasító véleményével és ennek indoklásával kiegészítve – megküldi a szövetkezet elnökének. Ezzel egy időben intézkedéséről a bejelentőt is tájékoztatja.

 

10.    Jelölő Bizottság

 

10.1.        A Közgyűlés állandó jelölőbizottságot nem választ, szükség esetén a jelölési feladatok ellátására az igazgatóság kér fel három garázsszövetkezeti tagot, akiket e tisztségükben a választó Közgyűlés határozattal erősít meg.

10.2.        A jelölőbizottság feladata, hogy előkészítse a Közgyűlés hatáskörébe tartozó tisztségviselők megválasztását, a tisztségre jelölt személyekre a Közgyűlés elé javaslatot tegyen.

 

11.    Tisztségviselők

 

11.1.        A garázsszövetkezet tisztségviselői: az igazgatóság elnöke és tagjai, valamint a felügyelőbizottság elnöke és tagjai. A tisztségviselőket titkos szavazással kell megválasztani.

11.2.        Szakmai követelmények:

-                a garázsszövetkezet tisztségviselőinek legalább középfokú iskolai végzetséggel vagy szakmunkás bizonyítvánnyal kell rendelkezni

11.3.        Nem lehet tisztségviselő:

a.)       aki nem tagja a garázsszövetkezetnek;

b.)      akit a bíróság cselekvőképességet korlátozó, vagy kizáró gondnokság alá helyezett;

c.)       akit bűncselekmény elkövetéséért jogerősen végrehajtható szabadságvesztésre ítéltek, mindaddig, amíg a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesült;

d.)      akit valamely foglalkozástól eltiltottak, az ítélet hatálya alatt az abban megjelölt tevékenységet folytató garázsszövetkezetnél;

e.)       aki az alapszabályban előírt szakmai követelményeknek nem felel meg;

f.)       aki a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. tv alapján vezető tisztségviselő nem lehet.

11.4.        Összeférhetetlenség

11.4.1.       Belső összeférhetetlenség

a.)      Közeli hozzátartozók (Ptk. 685. §. b./ pont) és élettársak nem lehetnek ugyanannak a garázsszövetkezetnek tisztségviselői. Ebben az esetben összeférhetetlenség áll fenn a pénz- és anyagkezeléssel megbízott személy, a közvetlen felettese, valamint a felügyelő bizottság elnöke és tagjai között.

b.)      Az igazgatóság elnöke és tagja nem választható meg a felügyelőbizottság tagjává, illetve a felügyelőbizottság elnöke és tagja nem lehet az igazgatóság tagja, és nem lehet a szövetkezet alkalmazottja.

11.4.2.       Külső összeférhetetlenség

Ugyanazon személy egyidejűleg legfeljebb három szövetkezetnél vagy gazdasági társaságnál lehet tisztségviselő, azonban a tisztségre történő jelöléséről az érdekelt szövetkezetet, illetve gazdasági társaságot köteles előre, írásban tájékoztatni.

11.5.        A tisztségviselők felelőssége

11.5.1.       A tisztségviselők az ilyen tisztséget betöltő személyektől általában elvárható gondossággal kötelesek eljárni. Kötelességeik megszegésével a garázsszövetkezetnek okozott kárért a polgári jog szabályai szerint egyetemlegesen felelősek.

11.5.2.       Nem terheli az előzőek szerinti felelősség azt a tisztségviselőt, aki a határozat ellen szavazott, vagy az intézkedés ellen tiltakozott, és tiltakozását a felügyelőbizottságnak írásban bejelentette.

11.6.        Tisztségviselői megbízatás megszűnése

11.6.1.       Megszűnik a tisztségviselő megbízatása

a.)       a megbízatás időtartamának lejártával;

b.)      a tisztségviselő halálával;

c.)       lemondásával;

d.)      a Közgyűlés általi felmentésével;

e.)       a tagsági viszonyának megszűnésével.

11.6.2.       Megszűnik a tisztségviselő megbízatása, ha az összeférhetetlenséget, vagy a kizáró okokat a felmerüléstől számított 15 napon belül a tisztségviselő nem szünteti meg. A tisztségviselő az összeférhetetlenségi vagy a kizáró ok megszűnését vagy megszűntetését erre vonatkozó írásbeli, hiteles dokumentum bemutatásával köteles igazolni.

11.6.3.       A tisztségviselők felmentéséről a Közgyűlés titkos szavazással dönt.

11.6.4.       A tisztségviselők tevékenységüket társadalmi munkában végzik, azonban őket a Közgyűlés munkájukkal arányban álló díjazásban részesítheti.

11.6.5.       A tisztségviselőket ciklusonként titkos szavazással, egyszerű szótöbbséggel választja a Közgyűlés. Egy ciklus öt év. A ciklus közben megüresedett helyre a ciklus végéig kell tisztségviselőt választani az általános szabályok szerint.

11.7.        Elnök

Az elnök a garázsszövetkezet törvényes képviselője, aki egyben az igazgatóság elnöke.

Az elnök a szövetkezet működését és gazdálkodását a jogszabályok és belső szabályzatok keretei között, a Közgyűlés és igazgatóság határozatainak megfelelően, személyes felelősséggel irányítja. A két igazgatósági ülés között végzett tevékenységéről a soron következő igazgatósági ülésen beszámol az igazgatóságnak. Intézkedik, hogy a 9.7. pontban foglalt panasszal érintett szerv 30 napon belül dönthessen a kifogás elfogadásáról vagy elutasításáról. Feladatainak a részletezését az igazgatóság ügyrendje tartalmazza.

 

12.    A Garázsszövetkezet képviselete:

 

12.1.        A garázsszövetkezetet az elnök képviseli. E jogköre harmadik személyekkel szemben érvényesen nem korlátozható. Az elnök cégjegyzési joga önálló.

12.2.        A garázsszövetkezetet az elnök írásbeli felhatalmazása alapján a szövetkezet két tagja is képviselheti. A garázsszövetkezet tagja cégjegyzésének érvényességéhez két képviseleti joggal felruházott garázsszövetkezeti tag együttes aláírása szükséges.


 

III. Tagsági viszony

 

13.    Tagsági viszony létrejötte

 

13.1.        A garázsszövetkezetnek az lehet a tagja, aki

a.)       az alapszabályban meghatározottaknak megfelel, és

b.)      írásbeli nyilatkozatban az alapszabály rendelkezéseit magára nézve kötelezően elismeri és vállalja, hogy a garázsszövetkezet céljának megfelelően előírt fizetési és más kötelezettségeket teljesíti, és

c.)       az ingatlan-nyilvántartásban a szövetkezet területén bejegyzett garázs tulajdonosa.

13.2.        A garázsszövetkezetnél a tulajdonos (örökös, megajándékozott, vevő) tagfelvételi kérelme nem utasítható el, ha az előzőekben ismertetett feltételeknek megfelel.

13.3.        Ha a garázs több személy tulajdonában van, mindegyik tulajdonostárs kérheti tagként való felvételét a garázsszövetkezetbe.

13.4.        14. életévét be nem töltött kiskorú és a cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezett 14. életévét betöltött kiskorú nevében törvényes képviselője kérelme alapján lehet tagja a garázsszövetkezetnek.

13.5.        A tagfelvételről az igazgatóság dönt, a felvételi kérelem benyújtását követő legközelebbi ülésen, de legfeljebb három hónapon belül. A döntésről a belépni szándékozót értesíteni, és a Közgyűlést tájékoztatni kell.

13.6.        A tagsági viszony a felvételi kérelem benyújtásának időpontjára visszamenőleges hatállyal jön létre.

13.7.        A tagfelvételi kérelem elutasítása esetén a bírósághoz lehet fordulni.

13.8.        A garázsszövetkezet a tagokról nyilvántartást köteles vezetni, mely - az ellenkező bizonyításáig - igazolja a tagsági viszony keletkezésére, fennállására és megszűnésére vonatkozó adatokat.

 

14.    A tagsági viszony megszűnése

 

14.1.        A tagsági viszony megszűnik:

a.)       ha a tag meghal, illetve jogutód nélkül megszűnik,

b.)      ha a tag a garázsszövetkezetből kilép,

c.)       ha a tagot kizárják,

d.)      a tagnak a garázsra fennálló tulajdonjoga megszűnik,

e.)       ha a garázsszövetkezet jogutód nélkül megszűnik.

f.)       az ingatlan-nyilvántartásból a tagság jogalapját jelentő garázst törlik.

14.2.        Kilépés

A kilépés szándékát az igazgatóságnak írásban kell bejelenteni. A kilépésre vonatkozó bejelentés és a tagsági viszony megszűnése között legalább 15 napnak kell eltelnie. A tagsági viszony csak 15. nap elteltével, a hónap utolsó napján szűnik meg.


 

14.3.        Kizárás

14.3.1.       A garázsszövetkezet igazgatósága kizárhatja a tagot, ha a tag neki felróható módon:

a.)      a garázsszövetkezet érdekét súlyosan sértő vagy veszélyeztető magatartást tanúsít;

b.)      ha a tagsági viszonyból eredő kötelezettségeinek felszólítás ellenére, a felszólításban szereplő határidő alatt sem tesz eleget;

c.)      felszólítás ellenére sem teljesíti a jogszabálynak és az alapszabálynak megfelelő módon megállapított közös költségfizetési kötelezettségét.

14.3.2.       A kizárást tárgyaló igazgatósági ülésre az érintett tagot meg kell hívni, a kizárásról határozatot kell hozni, melyet az érintett taggal írásban kell közölni, s a határozatban rendelkezni kell a bírósági út igénybevételének lehetőségéről.

14.3.3.       A tagsági viszony a kizárást kimondó határozat közlésétől számított 15 nap elteltével szűnik meg, kivéve, ha a határozat későbbi időpontot állapít meg, vagy 60 napon belül a kizárási határozat felülvizsgálatára keresetet indítottak és a bíróság a kizárást kimondó határozatot megváltoztatja, vagy hatályon kívül helyezi.

14.3.4.       A kizárt tag a garázsszövetkezet által a tagok részére nyújtott előnyökre és szolgáltatásokra nem tarthat igényt.

14.4.        Elszámolás a kilépett, kizárt taggal, a meghalt tag örököseivel

14.4.1.       A tagsági viszony megszűnése esetén a volt taggal, vagy örökösével készpénzben, 60 napon belül el kell számolni.

14.4.2.       A volt tag, illetve örökös garázsszövetkezet részére teljesített befizetések visszatérítését - a túlfizetés kivételével - a garázsszövetkezettől nem követelheti. Túlfizetésen azt kell érteni, ha a tulajdonos a mindenkori havi befizetési kötelezettségén felül fizet úgy, hogy a tárgyhónap végéig halmozottan fennálló, minden esedékes és lejárt kötelezettsége (közös költség, pótelőírás, késedelmi kamat, stb.) ki van egyenlítve a garázsszövetkezet felé.

14.4.3.       A tagsági viszony 14.1.d.) pont szerinti megszűnése esetén a volt taggal előzetesen el kell számolni. Végelszámolásra (az esetleges pótelőírás miatt) csak a kilépés évének lezárását követően kerülhet sor.

14.5.        A tag alapvető jogai

A tag alapvető jogait személyesen gyakorolhatja, beleértve értelemszerűen a meghatalmazással rendelkező képviselő útján történő joggyakorlást is. A képviselő lehet családtag (házastárs, felnőtt gyermek, szülő) két tanú aláírásával hitelesített meghatalmazással, vagy jogi képviseletre vonatkozó engedéllyel rendelkező személy.

14.5.1.       A tag alapvető joga

a.)      részt vegyen a garázsszövetkezet tevékenységében;

b.)      igénybe vegye a garázsszövetkezet által a tagok részére biztosított szolgáltatásokat;

d.)     tanácskozási és szavazati joggal részt vegyen a Közgyűlésen;

e.)      tisztséget viseljen a garázsszövetkezetben;

f.)       a tisztségviselőktől felvilágosítást kérjen a garázsszövetkezetet érintő bármely kérdésről, az alapszabályban, valamint a közgyűlési jegyzőkönyvben, illetőleg a jogaival és kötelezettségeivel kapcsolatban keletkezett iratokba betekintsen, s ezekről a másolási költség megfizetése mellett másolatot kérjen;

g.)      használja a garázsszövetkezet közös használatra szolgáló területeit, helyiségeit, felszereléseit, berendezéseit a garázsszövetkezet belső határozatainak, illetve a házirendnek megfelelően a többi tagot megillető használati jog sérelme nélkül;

h.)      a garázsszövetkezet közös költséget csökkentő bevételéből a közös költség viselésének arányában részesedik, akként, hogy ilyen arányban csökkentett közös költséget fizet;

i.)        a tag a garázsszövetkezet területén garázsát rendeltetéstől eltérően az esetlegesen szükséges egyéb engedélyek beszerzését követően is csak az igazgatóság engedélyével használhatja;

j.)        javasolhatja Közgyűlés összehívását, s javaslatot tehet közgyűlési napirendre.

14.5.2.       A tag (és nem tag) alapvető kötelességei

a.)      teljesítse a tárgyév június 30. napjáig beérkezően a garázsszövetkezet részére előírt fizetési kötelezettségét, és vállalásának megfelelően részt vegyen a garázsszövetkezet szerveinek tevékenységében;

b.)      az alapszabály, a szövetkezet működésével kapcsolatos szabályok, előírások betartása, a garázsszövetkezet vagyonának gondos kezelése és védelme;

c.)      a közösségi együttélés írott és íratlan normáinak a betartása;

d.)     a garázs előtti 6 m2 terület folyamatos tisztán, közlekedésre alkalmasan tartani;

e.)      személyes tevékenységével segítse elő a garázsszövetkezet eredményes működését, vállalt feladatait tőle elvárható gondossággal lássa el;

f.)       rendeltetésszerűen, illetve eltérő használat engedélyezése esetén az engedélyben foglaltak szerint - más garázstulajdonosok érdekeinek megsértése nélkül – használja (házirend, tűzrendészeti, vagyonvédelmi, stb. előírások betartása) a tulajdonában álló garázst és gondoskodjék annak karbantartásáról, köteles haladéktalanul elhárítani a garázsán keletkezett olyan meghibásodásokat, melyek a szomszéd garázsokban kárt okozhatnak, illetve azok használatát zavarják (vízelvezetés, beázás, stb.);

g.)      viseli a külön közműórával mért, garázsával kapcsolatban igénybe vett szolgáltatások díjait;

h.)      az igazgatóság által támogatott fejlesztés esetén a garázsának oldalán térítés nélkül engedni a közmű (pl. áram) vezeték átvezetését;

i.)        a garázsán olyan tároló (a továbbiakban: levélszekrény) elhelyezése, melybe biztonságosan bele lehet tenni a garázsszövetkezet küldeményeit;

j.)        garázsában tervezett építkezésről értesítse az igazgatóságot;

k.)      lehetővé tegye és tűrje, hogy a garázsába a garázsszövetkezet tisztségviselője vagy alkalmazottja a garázsszövetkezet tulajdonában álló épületrészekkel, berendezésekkel összefüggésben, a szükséges ellenőrzési és fenntartási munkák elvégzése céljából, arra alkalmas időben bejuthasson, a tag szükségtelen háborítása nélkül;

l.)        a tag az igazgatóságnak köteles bejelenteni

-       a garázs eladását azt megelőzően 15 nappal,

-       garázs vásárlását azt követő 15 napon belül,

-       lakcímét, anyja nevét, születési helyét, személyi számát, jogi személy esetén cégjegyzék számát, statisztikai számjelét, székhelyét, valamint 15 napon belül ezen adatok megváltozását;

-       haszonélvezettel terhelt garázstulajdon estén a tulajdonos a haszonélvező nevét, lakcímét;

-       garázs bérbeadása esetén a bérlő elérhetőségét biztosító adatait (lakcím, telefon).

-       a garázs ingatlan-nyilvántartásból történő törlését az erre vonatkozó határozat jogerőssé válását követő 15 napon belül.

m.)    a garázsszövetkezet bármely szerve határozatának bírósági megtámadása előtt 50 nappal a kifogás bejelentése a felügyelőbizottságnak;

n.)      a garázsa feletti tető (emeletes garázs esetén a két tulajdonosra eső költség fele-fele arányú viselésével) vízelvezetésében a megadott időpontban anyagilag arányosan részt venni, ha az egybe épített (közös határoló fallal, -tetővel rendelkező) garázsok (kisebb egység) tulajdonosainak több mint fele ezt elhatározta.


 

IV. Gazdálkodás

 

15.    A Garázsszövetkezet gazdasági alapja

 

15.1.        A garázsszövetkezet tevékenységének pénzügyi forrását a tagok és a nem tag tulajdonosok működtetéssel és fejlesztéssel kapcsolatos befizetései (közös költség) és a garázsszövetkezet egyéb bevételei biztosítják.

15.2.        A közös költség felújításból, üzemeltetésből, esetleges döntés esetén hiteltörlesztésből, a pénzmozgás díjából és pótbefizetésből áll. A felújítási és üzemeltetési összegeket elkülönítetten kell kezelni és nyilvántartani.

15.3.        A tagok és nem tag tulajdonosok fizetési kötelezettségét garázsonként külön-külön kell megállapítani és nyilvántartani. A közös költséget a garázs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett 1 m2-ére – egész számra kerekítve forintban – kell megállapítani egy hónapra, kivéve a pénzmozgás külön meghatározott, a honlapon közzétett díját.

15.4.        A nem tag tulajdonost a tagi kedvezmények (pl. bérlet bevétele, térítésmentes kizárólagos terület használat) nem illetik meg, fizetési kötelezettségét egyébként a tagokra irányadó szabályok szerint teljesíti.

15.5.        A felújítás minimális összege 10 Ft/m2/hó.

15.6.        A befizetett közös költség nyújt fedezetet a közös tulajdon működtetésére, valamint mindazon, a garázsszövetkezet egésze működtetéséhez, fejlesztéséhez szükséges költségekre, melyeket a garázsszövetkezetnek jogszerűen számláznak (pl.: közös vízkifolyó díja, szemétszállítás díja, térvilágítás díja, közös terület, út tisztántartása, karbantartása, tiszteletdíj, bér, járulékok, adók, biztosítási díj, stb.).

15.7.        A garázsszövetkezet a vagyonával felel a tevékenységéből eredő tartozásaiért. Ha a garázsszövetkezet vagyona a tartozások fedezetére nem elegendő, a Közgyűlés a tagokat és a nem tag tulajdonosokat pótbefizetésre kötelezi. Pótbefizetésre kötelezhető az a garázstulajdonos is, aki az alapszabály 14.5.2.n.) pontja által meghatározott kisebb egység többségi döntésének megfelelő befizetési kötelezettségét nem teljesítette.

15.8.        A közös költséget a garázs tulajdonosa a 14.5.2.a.) pont szerinti határidőig köteles megfizetni.

15.9.        Közös költség tartozás esetén a 14.5.2.i.) pont szerinti helyre kézbesített írásbeli felszólítást követő nyolc nap elteltével annak eredménytelensége esetén behajtási (peres, nem peres, végrehajtási) eljárást kell indítani. Ennek minden költsége a hátralékos garázstulajdonost terheli.

15.10.    Közös tulajdonú garázs esetén a közös költség tartozás a tulajdonosokat egyetemlegesen terheli.

15.11.    A tagot terhelő 5.000 Ft-t elérő tárgyévi, vagy az előző évek hátralékaival együtt a 2.000 Ft-t meghaladó tartozás, ill. nem tag tulajdonos esetében bármely nagyságú fizetési kötelezettség nem teljesítése miatt behajtási (közjegyzői, bírósági, végrehajtási, stb.) eljárást kell indítani az első fizetési felszólítás eredménytelensége esetén.

15.12.    A garázsszövetkezet területének (altalaj) kizárólagos használatáért (pl. garázs felépítmény van rajta) 2006. július 1-től használati díjat kell fizetni, melynek legkisebb összege 200 Ft/m2/hó. A tag a használati díj megfizetése alól mentesül.

15.13.    Garázs és egyéb építmény építésének forrása az ebben részt vevő tagok befizetései, építési kölcsön, és egyéb támogatás. Ezen építőkkel évente egyszer elszámolást kell készíteni a rendelkezésre álló források és a kifizetett, elszámolt költségek alapján. Az építésre jutó általános költségeket az építmények költségvetési értéke alapján kell megosztani.

15.14.    A be- és kifizetett összegeket évente legalább főtevékenységi csoportonként (felújítás, üzemeltetés), az üzemeltetést legalább költségnemenként kell kimutatni az igazgatóság által meghatározott módon.

15.15.    Az előző évi befizetések elszámolási időpontja az azt lezáró Közgyűlés napja, s ekkor esedékes az előző évi előírási hiány miatti pótbefizetés teljesítése is. Az elszámolás eredményeként keletkezett esetleges többletbefizetést a következő időszaki kötelezettség teljesítésére kell figyelembe venni.

15.16.    A közös költség megfizetése miatt a garázsszövetkezetnél esetleg felmerülő többlet költséget (pl. postai, banki költség), a pénz mozgás díját a befizetést teljesítőnek átalányban meg kell térítenie – akár utólag is – a közös költség részeként, de nem kell megfizetni a házipénztárba készpénzben és a számlára banki átutalással történő teljesítés költségét. A pénzmozgás befizetett díját az üzemeltetési bevételben kell kimutatni.

15.17.    A közös költség fizetési kötelezettség a garázs ingatlan-nyilvántartásból való törléséig áll fenn.

15.18.    Kedvezményes közös költség (üzemeltetés: 5 Ft/m2/hó) fizetési kötelezettség van 2014. január 1-től a garázsra vonatkozó jogerős bontási határozat dátumától az ingatlan-nyilvántartásból való törlés időszakára.


 

V. Egyéb szabályok

 

16.    Felelősségi szabályok

 

A garázsszövetkezet a tagjának, a tag a szövetkezetnek okozott kárért a polgári jogi felelősség általános szabályai szerint tartozik felelősséggel. A kár megtérítésére való kötelezés a helyi bíróság hatáskörébe tartozik.

 

17.    Tulajdoni és használati viszonyok a Garázsszövetkezetben

 

17.1.        A garázsszövetkezet tulajdonában áll:

-       a garázsok alatti és közötti földrészlet (salgótarjáni 2521/1 hrsz, 2521/3 hrsz, 2521/4 hrsz),

-       a garázsszövetkezet tulajdonaként nyilvántartott garázs és más épület, továbbá nem magántulajdonú építmények (pl.: út, világítási oszlop, közművezetékek, csapadékvíz elvezető), amennyiben azok nem képezik más (közműszolgáltató, önkormányzat, stb.) tulajdonát,

-       a vízvezeték hálózat a garázs egyéni fogyasztás mérője előtti elzáró szelepig,

-       a garázsok egyéni áramfogyasztását biztosító elektromos vezetékhálózat a fogyasztói mérőkészülékekig, a közös használatú területen a fogyasztói vezetékek, a közvilágítás berendezései, valamint az ezzel kapcsolatos összes berendezés és felszerelés,

-       a tűz elhárítást szolgáló berendezési eszközök, a villámvédelmi rendszer.

17.2.        Nem közösségi tulajdon:

A magán tulajdonban lévő garázs felépítmények, melyek a mellékletben szereplő azonosítókkal (helyrajzi szám, azonosító szám, terület egész számra kerekítve, a tulajdonos személyi adatai, stb.) tartalmazzák azok jelenlegi tulajdonosait, akik a szövetkezet tagjai vagy nem tag tulajdonosai. A garázs tulajdonosáé a 17.1. pontban foglaltak utáni, csak az érintett garázs ellátását szolgáló vezetékek, berendezések, falak, a garázs berendezési és felszerelési tárgyai, valamint a garázs nyílászárói, padló-, tető- és falburkolatai, az egyéni fogyasztást mérő villany és vízmérő óra.

 

18.    A tag értesítése

 

18.1.        A garázsszövetkezeti eseményekről (pl. közgyűlés), változásokról nem egy személyhez kötődő információkról a garázsszövetkezet Medves körúti bejáratánál rendszeresített zárható hirdetőtáblán (továbbiakban: hirdetőtábla) és a honlapon kell értesíteni a tagokat.

18.2.        Az alapszabályt a hirdetőtáblán és a honlapon, a házirendet ezen kívül még négy helyen állandóan, olvashatóan közszemlén kell tartani.

18.3.        A tagot és nem tag tulajdonost a közös költség változásáról, a közgyűlési határozatokról, az esetleges hátralékról számítógéppel előállított formalevélben a 14.5.2.i.) pont szerinti helyre történő kézbesítéssel kell tájékoztatni.

18.4.        A közgyűlés összehívásáról 15, a határozatairól 30 napon belül hirdetményben tájékoztatást kell adni a hirdetőtáblán és a honlapon.

18.5.        A hátralékosoknak évente legalább egyszer fizetési felszólítást kell küldeni a közös költség és más tartozásáról annak fennállása idején a 14.5.2.i.) pont szerinti helyre.

 

19.     Házirend

 

19.1.        Ezen házirend a garázsszövetkezet területén minden ott tartózkodóra kötelező.

19.2.        A szövetkezet tulajdonát képező területet, közös célokat szolgáló berendezéseket mindenki a többi szövetkezeti tag jogainak sérelme nélkül használhatja, azt köteles mindenki rendeltetésszerűen használni, épségére, állagára, tisztaságára vigyázni és a használat során a tulajdonvédelmi, tűzrendészeti, környezetvédelmi és közegészségügyi előírásokat betartani. A használat során okozott kárt (sérülés, szennyeződés, stb.) a károkozó köteles saját költségén megszűntetni vagy megtéríteni.

19.3.        A garázsszövetkezet területén csak a garázshasználat során keletkezett szemetet és csak az erre (felirattal) kijelölt szeméttároló helyre, edénybe lehet elhelyezni a külön értesítés szerinti időtartam alatt. Tűzveszélyes, egészségre veszélyes, illetve a tároló edényt károsító anyagot a szeméttárolóba elhelyezni tilos.

19.4.        Hirdetést, reklámot csak az erre kijelölt helyen („hirdetések” felirat alatt) térítésért lehet elhelyezni, kivéve a garázsszövetkezet működésével kapcsolatos szövetkezeti értesítéseket. Hirdetésnek és reklámnak nem minősülő ábra, kép, felirat (pl. graffiti) nem helyezhető el az épületek semmilyen részén.

19.5.        A garázsszövetkezet területén állatot tartani tilos, kutyát csak szájkosárral és pórázon szabad átvezetni, s az állat által okozott szennyeződést annak tulajdonosa köteles feltakarítani. A garázsszövetkezet területén lévő gazdátlan (pl. póráz nélküli) állat elvitethető.

19.6.        Tilos igénybe venni egyéni célra olyan közüzemi szolgáltatást, melynek ellenértéke a közös költségből kerül kifizetésre (pl.: közösségi áram, víz).

19.7.        A garázsszövetkezet területén legfeljebb 20 km/h sebességgel lehet haladni.

19.8.        Minden tulajdonos köteles garázsát, egyéb helyiségét rendeltetésszerűen úgy használni, hogy az mások garázshasználatát, és a közelben élők nyugalmát ne zavarja.

19.9.        A tulajdonos veszélyhelyzet esetén köteles a tulajdonában lévő garázsba, más helyiségbe beengedni a veszély elhárításában nyilvánvalóan résztvevő (pl.: egyenruhában levő) személyt.

19.10.    A garázs felújítását, karbantartását, illetve a garázsszövetkezet közösen használt területének a szokásosat meghaladó igénybevételét érintő tevékenységét, annak várható időtartamával együtt a tulajdonos köteles hirdetményben az erre kijelölt helyen a tulajdonos társakkal közölni. A különleges körülmények kivételével e tevékenység a 30 napot nem haladhatja meg.

19.11.    A garázs rovar vagy más kártevő mentesítéséről, annak tulajdonosa addig köteles gondoskodni, mielőtt az más garázsra, vagy a szövetkezet közös használatú helyiségeire, területeire át nem terjed.

19.12.    A garázs tulajdonosa, használója köteles tartózkodni a huzamos, másokat zavaró zajhatástól.

 

20.    Érdekképviselet

 

A garázsszövetkezet az együttműködés előnyeinek érvényesítése és érdekeinek fokozottabb védelme érdekében tagja a Lakóépületkezelők Nógrád Megyei Egyesületének (Lanme), melyben az elnök képviseli a szövetkezetet.

 

 

Az Alapszabály a változásokkal egységes szerkezetbe foglalt előírásokat tartalmazza.

Az egységes szerkezetbe foglalt Alapszabály elkészítésére az új Ptk. hatályba lépése, valamint a 6.2. pont rendelkezésének pontosított újraszabályozása miatt került sor.

Az egységes szerkezetbe foglalt Alapszabály szövege megfelel a létesítő okirat módosítások alapján hatályos tartalmának.

 

 

Ellenjegyezte 2015. február 20. napján:

Dr. Adamkó István sk.

ügyvéd